KULTURA 2017

Rok 2017 jsme zakončili nejen druhým ročníkem podyjského redyku, ale i slavností Shánění, která měla toho roku své páté výročí. Slavnost Shánění, která oficiálně ukončuje pastevní sezónu, se konala na Kateřinském dvoře u Znojma, respektive přímo na Načeratickém kopci. Letošní slavnost byla ve znamení hudby, když k nám zavítalo několik vynikajících muzikantů z různých koutů Moravy. Gajdoše Ondřeje Tryhuka, který nám zahrál i na předchozích slavnostech, doplnil valašský gajdoš Petr Sovjak, který si kromě gajd přivezl i trembitu a bič. A kromě těchto dvou muzikantů k nám pozvání přijala i kapela Livada, která u ohně hrála písně z dalekého Balkánu. Všem muzikantům musíme ještě jednou poděkovat za jejich vstřícnost a nasazení.

Návštěvníci slanosti mohli tentokrát ochutnat polévku z jehněčích jazyků a srdci, též pasteveckou čorbu bezmasou, kozí sýry a jehněčí klobásy. A k pití se kromě čaje a moštu podávalo pivo speciálně pro tuto slavnost uvařené – Redycký ležák

Prostor sýpky obsadila výstava fotografií americké fotografky a ovčačky Cat Urbigkit, které již několik dlouhých let dokumentuje pastevce napříč všemi kontinenty. 

A napišme i několik slov o druhém podyjském redyku, který tentokrát měřil téměř sto kilometrů. Ovčáci vyrazili dne 22. listopadu od řeky Dyje u Nového Přerova se stádem cca 70 ovcí, 9 koz a jedním kozlem, směr Kateřinský dvůr u Znojma, aby po dvou denní chůzi nabrali druhé stádo čítající téměř 300 zvířat, a dovedli ho zpět k řece Dyji u Nového Přerova. Tento obousměrný redyk je jistou kuriozitou, která, jak doufáme, nezůstane pouze momentálním zjevením, ale bude mít své pokračování i v dalších letech. 

Odkaz na fotografie Kristýny Urbánková zde.

Gajdoš Ondřej Tryhuk (Načeratický kopec, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Pastevec Bohumir při Shánění (Načeratický kopec, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Gajdoš Petr Sovjak (vlevo), Ondřej Tryhuk (vprostřed) a muzikant z kapely Livada (Načeratický kopec, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Goralové z dalekého Slezska střihají stuhu (Načeratický kopec, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Stádo s ovčákem Tomášem (Načeratický kopec, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Skupina Livada hrající na Kateřinském dvoře (Kateřinský dvůr, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Kateřinský dvůr při slavnosti Shánění (Kateřinský dvůr, 18. listopadu 2017, foto: Cat Urbigkit)
Výstava fotografií Cat Urbigkit (Kateřinský dvůr, 18. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Etiketa z piva Redycký ležák (foto: Kristýna Urbánková)
Druhý podyjský redyk (2. den, 23. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Kozel na redyku (2. den, 23. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)
Přechod silnice u Strachotic (2. den, 23. listopadu 2017, foto: Kristýna Urbánková)

Redyk [z goralského slova redyk]: pěší přesun ovcí a koz z letních pastvin na zimoviště či ze zimoviště na letní pastviny. Mělo by se jednat o přesun, jenž trvá minimálně dva dny a jednu noc a během něhož zvířata i ovčáci ujdou alespoň 40 kilometrů, přičemž rychlost chůze by měla být taková, aby ovčák vpředu mohl v poklidu pokuřovat dýmku. První historicky zdokumentovaný redyk na jižní Moravě proběhl roku 2016, kdy ovčáci a pastevci z Ovčí farmy Podyjí uskutečnili tzv. „První podyjský redyk“, když ve dnech 26. – 27. listopadu 2016 hnali stádo 240 kusů ovcí a koz z Kateřinského dvora u Znojma do ovčína v Novém Přerově. Chůze trvala dva dny a trasa měřila 45 kilometrů. Celá karavana během pochodu vstoupila podvakráte na území státu Rakouského, čímž dostala tato ve zdejších krajích neobvyklá událost mezinárodní přesah. Přesun se uskutečnil za účasti devíti ovčáků, šesti ovčáckých psů a jednoho motorového vozidla.

KULTURA 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2016 | STARŠÍ…