KULTURA 2018

Rok 2018 jsme zakončili třetím ročníkem podyjského redyku. Tentokrát měřil opět pouze cca 50 km. Šli jsme z Kateřinského dvora u Znojma do Nového Přerova u Mikulova a celá operace trvala dva dny a tři noci. Stádo čítalo cca 300 kusů ovcí a koz a hnalo ho šest ovčáků. Jediná dramatická situace udála se při přechodu řeky Dyje, když nám jedna ovce spadla přímo do řeky, nicméně společným úsilím se nám ji podařilo vytáhnout a zařadit zpět do stáda. Pochodu se tentokrát neúčastnila fotografka Kristýna a tedy nevnikly žádné fotografie, čehož nikterak nelitujeme, nicméně se o obrazy z redyku nemůžeme podělit.

Slavnost Shánění se v roce 2018 nekonala, nicméně jsme již v zimě 2019 začali připravovat Shánění 2019. Tedy akce si dala rok pauzu, aby s příchodem letošní zimy opět povstala.

Na jaře též proběhl již tradiční úklid Načeratického kopce, kdy jsme společně se Znojemskými skauty opět vedli nekonečný a marný boj s nikdy nekončící záplavou odpadků. Dráty, plasty, pneumatiky, sklenice, kusy automobilů a motocyklů. Všeho dostatek, sběr na další desítky let.

Úklid Načeratického kopce, duben 2018

Zvláštní událostí stala se oslava svátku sv. Vendelína, kdy jsme vyrazili z Rudlických kopců do obce Němčičky, abychom vzdali hold pastronovi nížinných pastevců sv. Vendelínovi, jenž má v této obci vztyčenou sochu.

KULTURA 2021 | 2020 | 2019 | 2017 | 2016 | STARŠÍ…