KULTURA 2019

Rok 2019 jsme zakončili už čtvrtým ročníkem podyjského redyku. Tentokrát měřil cca 55 km. Šli jsme z Kateřinského dvora u Znojma až k obci Drnholec a celá operace trvala dva dny a tři noci. Stádo čítalo cca 300 kusů ovcí a koz a hnalo ho šest ovčáků. Pochodu se tentokrát opět účastnila fotografka Kristýna Urbánková, tedy přinášíme fotografie z redyku. Ke karavaně se též v Hrádku přidal přítel všech znojemských ovčáků pankáč Štolpa. Majitel farmy Petr Kosmák byl toho času na dalekém Balkánu, kde opěvoval slávu tamějších pastevců.

Odkaz na fotografie Kristýny Urbánková zde.

Po dvou letech se opět konala slavnost Shánění. V sobotu 16. listopadu 2019 se na Kateřinském dvoře sešlo kolem stovky lidí, asi tři stovky ovcí a koz. K jehněčím hodům tentokrát zahrála skupina Ruky na dudy a dorazila též část kapely Livada s hostujícími makedonskými muzikanty. Na sýpce se prezentovaly fotografie amerického fotografa Michaela Benanava. Nutno zmínit, že na slavnost dorazili i majitelé Kateřinského dvora, manželé Harmmerovi se svými hosty. 

Kromě jablečného moštu a svařeného vína se v tento chladný den točilo místní pivo Dráteník. Jedla se jehněčí čorba, jehněčí klobásy a v nabídce byl též kozí sýr. Jedinou kaňkou na celé slavnosti se stal hluk při procházce se stádem po Načeratickém kopci, neboť ten den zde probíhal závod motorek, který zcela zničil hudební doprovod na této slavnostní pastvě. Tímto se ještě jednou omlouváme především muzikantům ze skupiny Ruky na dudy, kteří, jak doufáme, si vše poté vynahradili na Kateřinském dvoře, kde už se ozývalo pouze ovčí bečení. 

Z této akce bohužel nemáme žádné fotografie. Pokud kdokoliv z přítomných disponuje nějakou momentkou, budeme rádi, pokud nám svou fotografii poskytne.

Na jaře též proběhl již tradiční úklid Načeratického kopce, kdy jsme opět vedli nekonečný a marný boj s nikdy nekončící záplavou odpadků. Dráty, plasty, pneumatiky, sklenice, kusy automobilů a motocyklů. Všeho dostatek, sběr na další desítky let.

V roce 2019 jsme též představili nové logo farmy, které vytvořil ilustrátor Jan Turek.
Tímto mu ještě jednou děkujeme.

Nové logo Ovčí farmy Podyjí
ilustrace Jan Turek
Redyk 2019, den první, za Načeraticemi (foto: Kristýna Urbánková)
Redyk, den druhý, Bunkry u řeky Dyje (foto: Kristýna Urbánková)
Kolem Dyje, den druhý (foto: Kristýna Urbánková)
Plakátek na Shánění 2019
Úklid Načeratického kopce
Úklid Načeratického kopce

KULTURA 2021 | 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | STARŠÍ…